Door: Abdulaziz Coskun
De toepassing van internetcensuur in China heeft zijn nadelige kanten. De Internet gebruikers in China tolereren het niet en grijpen naar alternatieven om internetcensuur te omzeilen. Ze maken gebruik van software zoals Psiphon, p2p-netwerken, proxy-servers en passen zelfcensuur toe om de internetcensuur te omzeilen.

Inhoud
  1. Zelfcensuur
  2. Technieken om de censuur te omzeilen
  3. Psiphon
  4. P2P-netwerken
  5. Proxy-servers

Zelfcensuur


Wat is zelfcensuur?

Panopticum
Panopticum

Zelfcensuur is een bijzondere versie van censuur. Bij zelfcensuur gaat de media of het individu beperkingen op zich leggen. Door bijvoorbeeld geblokte sites niet te bezoeken, om niet in problemen te komen met de overheid, zoals in China.

Hoe denkt de bevolking van China?

De Chinese bevolking denkt dat ze in een panopticum zitten. Panopticum betekent alziend. Panopticum is een gevangenis in een ronde ruimte. In het midden van de gevangenis zit een toren met bewakers. Om de toren heen in een cirkel zitten de cellen van de gevangenen, met de deur naar de toren gericht. En aan de buiten kant is er een raampje naar buiten. Door dat de deur van de cel naar binnen is gericht kunnen de bewakers de gevangenen zien.

Het idee achter het panopticum architectuur is dat de gevangen zich moeten aanpassen, aan hun nieuwe leef situatie. Ze kunnen namelijk niets geheim doen, zonder dat de bewakers het door hebben waar de gevangen mee bezig zijn, dus ze moeten beperkingen op zich nemen. De bedoeling is dat de gevangenen zich aanpassen aan de nieuwe leefwijze, waar de bewakers altijd een oog op hun hebben. Dit is ook de manier van denken van de Chinese bevolking. De Chinese bevolking legt zich beperkingen toe, omdat ze in de gaten worden gehouden door de regering. De regering wil namelijk niet dat de bevolking het internet gebruikt om meer te weten te komen over de westerse landen. Indien de bevolking het wel doet, dan worden er maatregelen getroffen zoals een gevangenis straf.Technieken om de censuur te omzeilen


Psiphon


Wat is psiphon en wat kun je ermee?
Psiphon
Psiphon

Psiphon is een software dat is gebaseerd op communicatie tussen twee computers. De een in een gecensureerd land en de ander in een land zonder censuur. Psiphon versleuteld niet alleen, maar het zorgt ook ervoor dat de communicatie onzichtbaar is tussen die twee computers. Met Psiphon kunnen de gebruikers in een gecensureerd land, veilig en beveiligd gebruik maken van het internet. En dus kunnen de gebruikers toegang krijgen tot geblokte websites, in een gecensureerd land.

De software is alleen bedoeld als een Internet website browser. Maar omdat psiphon over de meest webgebaseerde programma’s en services beschikt, kan het ook gebruikt worden om de meeste weblog’s te bewerken. Men krijgt met behulp van de software ook toegang tot de meeste webmails. Psiphon kan geen toegang verschaffen tot instant messenger/chat, VOIP en Skype, want de software is alleen bedoeld als een Internet website browser.

De werking van Psiphon


Psiphonodes, psiphonode administrator en psiphonites

Psiphonode is een psiphon-server die de administrator in een niet- gecensureerd land beheert. De psiphonode-administrator is gerechtigd om accounts te maken en ze te beheren. De psiphonode-administrator moet ook de psiphon server aan de gang houden. Een psiphonite is een gebruiker van de psiphon software.

Werking

De software werkt als een ‘web proxy’(een gewone site) voor betrouwbare psiphon gebruikers. Psiphon zoekt naar de gevraagde informatie en geeft het weer op het scherm van de psiphonite. De software gebruikt een veilige, versleutelde verbinding om de gevraagde informatie te ontvangen van een psiphonite van de psiphonode, die de gevraagde informatie op een onzichtbare wijze doorstuurt naar de psiphonite. Hier is er geen sprake van verbinding tussen de psiphonite en de officiële website.

De psiphonite maakt gebruik van een uniek webadres om verbinding te maken met de psiphonode. De psiphonite moet een geldige login naam en wachtwoord hebben, die ze krijgen van de psiphonode-administrator. Als de psiphonite als betrouwbaar wordt gezien dan krijgt hij/zij een adresbar boven de pagina te zien. Daar kan de psiphonite het adres van de website zetten die de psiphonite wil bezoeken.

Wie stuurt de gevraagde informatie?

Bij het gebruik van Psiphon wordt het web-verzoek naar een aantal vertrouwde mensen gestuurd. Die sturen vervolgens uw gevraagde informatie op. En dus kunnen in die weg de censoren niet gemakkelijk de locatie van de psiphon-server vinden en belemmeren. Er is hier wel sprake van een nadeel van de software. Degene die informatie vraagt in een gecensureerd land moet de ontvanger een gebruikersnaam en een wachtwoord geven om toegang te verschaffen tot de eigen computer van iemand in een niet gecensureerd land. De verschaffer van de computer in een niet gecensureerd land maakt in principe van zijn computer een proxy-server voor de gebruiker in een gecensureerd land. Dus er moet wel een vertrouwenbasis zijn tussen u als psiphonite en de andere psiphonite die uw verzoek opstuurt.

Veiligheid en anonimiteit


De regering en de ISP

De software ‘Psiphon’ is een veilig product. De regering en/ of de Internet Service Provider (ISP) kan altijd zien met welke sites je verbinding hebt gemaakt. Door het gebruik van de software ‘Psiphon’ kan zowel de regering als de ISP zien dat je verbinding hebt gemaakt met een andere computer. Maar ze kunnen niet zien welke sites je bezoekt of hebt bezocht. En de software maakt het moeilijk voor iedereen om af te leiden dat je psiphon gebruikt.

Anoniem

Psiphon is geen anonieme software. Als gebruiker van de software bent u niet anoniem, want de psiphonode-administrator kent uw identiteit en hij houdt een oog op al het verkeer van de psiphonite. Maar de bezochte sites weten echter niet wie hun site bezoekt of heeft bezocht. Dus de bezochte sites kennen de identiteit en de locatie van de bezoeker niet.

P2P-netwerken


Wat zijn peer-to-peer netwerken?
Populariteit diverse P2P netwerken.
Populariteit diverse P2P netwerken.

Peer-to-peer netwerken ookwel P2P-netwerken, zijn netwerken die geen vaste werkstations als servers hebben. Een paar gelijkwaardige aansluitingen die samen tegelijkertijd werken hebben voor de andere aansluitingen in een netwerk de functie als server en werkstation. De aansluitingen zijn in staat om een overdracht die ondersteund wordt te starten en beëindigen. De peer-to-peer-aansluitingen kunnen in lokale configuratie, verwerkingssnelheid, bandbreedte van het netwerk en opslagcapaciteit verschillen. Er zijn verschillende peer-to-peer netwerken, zoals eMule, Gnutella, FastTrack, etc.

Met de peer-to-peer programma’s kunnen muziek, films, spellen, plaatjes en vele andere soorten van bestanden uitgewisseld worden.De werking

Als gebruiker van een peer-to-peer programma maak je deel uit van de peer-to-peer netwerk. Bij dit netwerk is er altijd een map (File Sharing Map) met bestanden die gedeeld kunnen worden met andere gebruikers van een peer-to-peer programma. In het programma is er altijd een zoek-balk. Daarmee kun je gericht zoeken, bijvoorbeeld muziek en dan de naam van de artiest of de naam van het nummer. Als de gewenste muziek in de lijst staat dan dubbelklik je erop. Vervolgens begint het peer-to-peer programma te zoeken naar de muziek. Nadat het progamma het heeft gevonden begint het programma de muziek te downloaden van andere gebruikers die de muziek in de File Sharing Map hebben staan, totdat de muziek gedownload is.

Veiligheid

Peer-to-peer netwerken zijn niet 100% veilig, want de identiteit van de pc is te zien door iedereen die downloaden van jou computer. Het IP-adres is op dat moment zichtbaar. Het IP-adres is de naam van de computer. Met behulp van het IP-adres kan men de locatie identificeren. Dit kan de regering doen als ze het wil. Ze doet het niet, want er zijn honderdduizenden gebruikers.

Hackers kunnen met behulp van een virus in een bestand, toegang krijgen tot je computer en ze kunnen vervolgens, bijvoorbeeld gegevens wissen van de hardeschijf. Of de virussen kunnen zelf te werk gaan en vervolgens bestanden dupliceren en/of verwijderen. Of een virus kan je gegevens op sturen naar de hacker.

P2P en China

Peer-to-peer netwerken worden in China steeds populairder geworden. Overdag maakt 30% tot 40% van de bevolking gebruik ervan en ’s nachts is het zelfs 90%. Door de internetcensuur die er in China plaatsvindt, zoeken internetgebruikers andere alternatieven om op de hoogte te blijven van nieuws buiten China. En dus wordt er gebruik gemaakt van de peer-to-peer netwerken oplossing, om nieuws, boeken en andere databestanden uit te wisselen.

Proxy-servers


Wat zijn proxy-servers?
Web Proxyservers
Web Proxyservers

Een proxy-server is een server tussen de computer van een gebruiker en de computer van een gebruiker waar de gewenste informatie op staat. Proxy betekent tussenpersoon. Om verbinding te kunnen maken met een computer waar een proxy-server op is ingesteld, kun je niet zomaar verbinding maken want het gaat niet rechtstreeks. De verbinding wordt tot stand gebracht door een proxy-server.


Publieke proxy-server en veiligheid

Een publieke proxy-server is een veilige proxy-server, zolang je data beveiligd is met SSL. Indien je data niet beveiligd is met SSL dan kunnen anderen je gegevens zien, bijvoorbeeld kunnen ze dan je e-mailwachtwoord zien. Maar als de proxy-server-beheerder ziet dat je data niet versleuteld is dan kan de proxy-server-beheerder het dataverkeer manipuleren, door teksten aan te passen en je door te sturen naar een andere website. Hiermee wil de proxy-server-beheerder ervoor zorgen dat de gegevens van de gebruikers openbaard worden, zodat de privacy van de gebruiker niet in gevaar komt.

Anonieme proxy-server en veiligheid

Een anonieme proxy-server is in principe ook een veilige proxy-server. Het is zelfs veiliger dan een publieke proxy-server. Bij een anonieme proxy-server ben je anoniem over het internet aan het surfen. Alle gegevens en data van je worden verwijderd, waardoor je je privacy behoudt.

Proxy-servers in China

Over het algemeen gezien zijn proxy-servers veilig. En dus kun je alle sites bezoeken je wilt. Daarom is in China de meest gezochte term ook ‘proxy-server’. Indien er een proxy-server bekend wordt, maken de Chinezen meteen gebruik van. En dit heeft als gevolge, dat het traag wordt, om via de proxy-server te internetten. Dit is een tijdelijke oplossing in China.